«Που ωφελεί η ενεργειακή αναβάθμιση κουφωμάτων; Μάθετε περισσότερα εδώ

Ανοιγόμενα ή Συρόμενα κουφώματα αλουμινίου;

Στο παρόν άρθρο θα σας βοηθήσουμε να ξεκαθαρίσετε τα χαρακτηριστικά των δύο ειδών κουφωμάτων.

Όπως έχουμε συνηθίσει να ακούμε, κάθε πόρτα που ανοίγουμε στη ζωή μας είναι σημαντική και μάλλον αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια. Εκείνο που δε διευκρινίζεται ωστόσο στο παραπάνω ρητό είναι εάν η πόρτα αυτή είναι… συρόμενη ή ανοιγόμενη!  Η επιλογή του ενός ή του άλλου είδους είναι σίγουρα μεγάλης σημασίας. Ανάλογα με τον χώρο του καθενός, υπάρχει αυτό που του ταιριάζει και εξυπηρετεί τις ανάγκες του. Στο παρόν άρθρο θα σας βοηθήσουμε να ξεκαθαρίσετε τα χαρακτηριστικά των δύο συστημάτων στο μυαλό σας . Έτσι, θα μπορέσετε να προβείτε με τον ορθό τρόπο σε σύγκριση των διαφορετικών στοιχείων που έχουν τα κουφώματα αλουμινίου. Εκείνο που μετράει πάνω απ’ όλα άλλωστε είναι να επιλέξετε το καταλληλότερο για εσάς.

Ανοιγόμενα κουφώματα αλουμινίου

Τα ανοιγόμενα κουφώματα είναι πολύ διαδεδομένα και προτιμώνται από μεγάλο αριθμό πελατών. Ένα από τα βασικά τους πλεονεκτήματα είναι η μονωτική τους ικανότητα, τόσο σε επίπεδο θερμομόνωσης, όσο και υδατοστεγανότητας ή ηχομείωσης. Σε όλους αυτούς τους τομείς τα ανοιγόμενα κουφώματα αλουμινίου έχουν εξαιρετικές επιδόσεις (φυσικά αναφέρουμε πάντα κουφώματα αλουμινίου ανοιγόμενα με θερμομόνωση και όχι τα μη θερμομονωτικά ή αλλιώς “κρύα”), ενώ εξίσου υψηλές είναι και οι επιδόσεις τους στον τομέα της ασφάλειας. Επιπλέον, τα ανοιγόμενα κουφώματα αλουμινίου προσφέρουν μεγάλη γκάμα σχεδίων και μπορούν να συνοδεύονται από σήτα, παντζούρι ή εξωτερικό ρολό σκίασης.

Το μειονέκτημα των ανοιγόμενων κουφωμάτων είναι ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν πολύ μεγάλα ανοίγματα. Αναφερόμαστε φυσικά σε ανοίγματα 2 μέτρων και άνω. Ένα ανοιγόμενο σύστημα δεν μπορεί να μας εξυπηρετήσει εξίσου αποτελεσματικά σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και με δίφυλλη μπαλκονόπορτα. Επίσης, ως προς την εξοικονόμηση χώρου δεν είναι ιδανική επιλογή για κατοικίες με πολύ περιορισμένα τετραγωνικά, όπως πολύ μικρά διαμερίσματα. Αυτό συμβαίνει γιατί απαιτούν πάντα επιπλέον χώρο στο εσωτερικό, ώστε να ανοίγει ανεμπόδιστα η μπαλκονόπορτα ή το παράθυρο.

Συρόμενα κουφώματα αλουμινίου

Τα συρόμενα κουφώματα τα συναντούμε πολύ συχνά τόσο σε διαμερίσματα πόλεων, όσο και σε μονοκατοικίες. Στην πρώτη περίπτωση τα συρόμενα συμβάλλουν στην οικονομία χώρου που απαιτείται σε ένα διαμέρισμα. Αντίστοιχα, στη δεύτερη περίπτωση, των μονοκατοικιών, ενίοτε υπάρχουν μεγάλα ανοίγματα, που δε θα μπορούσαν να υποστηριχθούν με ένα ανοιγόμενο κούφωμα.

Επίσης, η σύγχρονη τάση στην αρχιτεκτονική παγκοσμίως είναι να υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερο εμφανές αλουμίνιο. Η λογική είναι να αναδεικνύεται κατ’ αυτό τον τρόπο η minimal αισθητική και να περνάει ανεμπόδιστα το φως στο εσωτερικό. Και σε αυτή την περίπτωση, τα συρόμενα κουφώματα προτιμώνται, καθώς μπορούν να παραμετροποιηθούν σε αντιστοιχία με τη minimal αισθητική. Αυτή περιλαμβάνει: λεπτά φύλλα, χωνευτή-κρυμμένη κάσα στην τοιχοποιία-τα λεγόμενα «συρόμενα χωνευτά κουφώματα», «επάλληλα συρόμενα κουφώματα» κ.λ.π.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνήθως ένα συρόμενο σύστημα δεν μπορεί να φτάσει το επίπεδο θερμομόνωσης ενός ανοιγόμενου, καθώς στο ανοιγόμενο η στεγανότητα ενισχύεται από τα μονωτικά λάστιχα γύρω από το φύλλο και την κάσα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οφείλουμε να συγκρίνουμε όμοιες περιπτώσεις. Υπάρχει δηλαδή πιθανότητα ένα ιδιαίτερα προηγμένο συρόμενο σύστημα να πιάνει τις επιδόσεις ενός ανοιγόμενου συστήματος. Τέτοια είναι η περίπτωση των ανυψούμενων – συρόμενων συστημάτων, τα οποία “κουμπώνουν” μέσα στον οδηγό, παρέχοντας υψηλή θερμομόνωση και ανυψώνονται μέσω ειδικού μηχανισμού, ώστε να μπορούμε να τα σύρουμε με ευκολία.

Ο παράγοντας τζάμι

Όποια και αν είναι η τελική σας επιλογή, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι θερμομονωτικές επιδόσεις για τα παράθυρα αλουμινίου (και γενικά για όλα τα είδη των κουφωμάτων) βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τον τύπο τζαμιού που αυτά “φοράνε”. Το τζάμι καταλαμβάνει συνήθως το 70%-80% της συνολικής επιφάνειας ενός κουφώματος. Έτσι, είναι απόλυτα λογικό να επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά του. Υπάρχει υπερπληθώρα επιλογών σε αυτό τον τομέα. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον επαγγελματία που θα εγκαταστήσει τα κουφώματά σας, σχετικά με τον τύπο τζαμιού και τα χαρακτηριστικά του.

Ένα στοιχείο που οφείλουμε πάντα να ελέγχουμε είναι το Ug (g από το Glass), που αποτελεί τον δείκτη θερμοπερατότητας του τζαμιού. Μαζί με τον δείκτη Uf (f από το Frame) που μετρά τη θερμοπερατότητα κάσας και φύλλου, συνιστούν το Uw (w από το Window) που είναι ο συνολικός δείκτης θερμοπερατότητας του παραθύρου ή της μπαλκονόπορτάς μας. Όσο μικρότεροι είναι οι παραπάνω δείκτες, τόσο μικρότερες είναι και οι θερμικές απώλειες που έχουμε, επομένως μικροί δείκτες ισοδυναμούν με καλύτερες επιδόσεις για τα συστήματα αλουμινίου που θα επιλέξουμε. Ένα ποιοτικό σύστημα αλουμινίου μπορεί να παρέχει θερμομόνωση και ασφάλεια, αλλά χωρίς ένα αντίστοιχης ποιότητας τζάμι, η συνολική συμπεριφορά δεν θα είναι στο μέγιστο επιθυμητό επίπεδο.

Συνοψίζοντας

Η επιλογή νέων κουφωμάτων είναι κομβική, καθώς επηρεάζει με πολλούς τρόπους τη διαβίωση. Oφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι και συνειδητοποιημένοι. Είτε η απόφασή μας βασίζεται σε αισθητικά κριτήρια, είτε σε κριτήρια σε σχέση με την ενεργειακή απόδοση. Η αγορά κουφωμάτων είναι μια επένδυση που έρχεται να συμπληρώσει τον τρόπο ζωής μας στην καθημερινότητα. Γιατί λοιπόν αυτή η επένδυση να μην βελτιώσει τη ζωή μας, κάνοντάς την ευχάριστη και λειτουργική; Αποφασίστε ελεύθερα για τα καινούργια σας κουφώματα αλουμινίου αλλά κυρίως αποφασίστε με γνώση!

Πηγή: alumil.com